Ką valgyti susirgus?

Susirgęs žmogus turi ne tik laikytis lovos režimo ir vartoti reikalingus vaistus, bet jam reikia ir teisingai maitintis. Taigi, ką reikėtų valgyti peršalus ir sergant gripu, kad kuo greičiau atsistoti ant kojų? Mityba peršalus gali iš esmės įtakoti sveikimo procesą: jeigu teisingai maitinamasi, liga atsitrauks greičiau, jeigu ne – organizmo būklė gali tik pablogėti.

Paprastai kenksmingos bakterijos ir virusai susikaupia gerklėje ir nosyje. Pas peršalusį žmogų gleivinės yra apimtos uždegimo ir išsausėjusios, o tai reiškia, kad pirmasis apsauginis barjeras nefunkcionuoja taip, kaip reikėtų. Tuo tarpu drėkinant gleivines apsauginis barjeras vėl gali pradėti normaliai funkcionuoti ir blokuoti kenksmingą virusų poveikį.

Peršalimo ir gripo metu daugiau dėmesio reikia skirti mitybai. Nusilpęs organizmas reikalauja itin daug dėmesio, todėl sergant reikėtų atsisakyti „sunkių“ patiekalų iš mėsos ir žuvies, taip pat saldumynų ir kepto maisto. Sirgdami jokiu būdu nevalgykite greito maisto. Kita vertus, sergantis organizmas pats parodys, kokio maisto ir kiek jam reikia. Todėl jei valgyti nesinori, nevalgykite. Verta prisiminti, jog peršalus ir sergant gripu maitintis reikia dažnai ir po nedaug.

Vitaminas C

Optimalus sprendimas – negazuotas geriamas vanduo su keliomis apelsino skiltelėmis. Tokiame vandenyje yra pakankamai vitamino C. Tokiu būdu pakils ir bendras segančiojo tonusas bei nuotaika. Jei skauda gerklę, geriau rinktis lengvai pašildytą vandenį su medumi ir citrinos sultimis. Toks gėrimas ne tik naudingas imunitetui, bet ir padės atsikratyti viruso bei nuramins sudirgusią gerklės gleivinę.

Vištienos sultinys

Vištienos sultinys – vienas iš pačių populiariausių ir tuo pačiu pats veiksmingiausias patiekalas sergančiam žmogui. Mokslininkai įrodė teigiamą sultinio poveikį užgultai nosiai ir skaudančiai gerklei: jis sumažina neutrofilų skaičių (vienos iš baltųjų kraujo kūnelių formų), kurie sukelia uždegimui būdingus simptomus nosiaryklėje.

Česnakas

Sergant nepamirškime ir kito labai populiaraus produkto, kuris yra ir augalinis imunostimuliatorius – česnako. Jis turi alicino, kuris puikiai kovoja su bakterijomis, virusais ir grybeliais. Česnaką galima ne tik valgyti. Pastatykite šalia sergančiojo lovos lėkštelę su pjaustytu česnaku – tai dezinfekuos orą ir užkirs kelią pakartotinam infekcijos patekimui į nosiaryklę.

Skysčiai

Sergančiojo užduotis – vartoti kuo daugiau skysčių, vengti kavos ir vaisių sulčių. Gerkite uogų arba žolelių gėrimus be cukraus – jie papildys organizmą reikalingais skysčiais ir neturės įtakos leukocitų aktyvumui.

Būkite sveiki!

Atnaujinta: 2024-10-15
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pamokų laikas
8. 15.00 – 15.45
  • 1. 08.00 – 08.45
  • 2. 08.55 – 09.40
  • 3. 09.50 – 10.35
  • 4. 10.45 – 11.30
  • 5. 12.15 – 13.00
  • 6. 13.10 – 13.55
  • 7. 14.05 – 14.50
  • 8. 15.00 – 15.45
  • 9. 15.50 – 16.35